Advertorials – Advertentiesystemen deel 4
In het vorige artikel twee systemen beschreef waar advertentieruimte werd verkocht. In dit artikel omschrijf ik hoe je met BlogAds en BlogMij artikelruimte kunt verkopen.
Advertorials – Pay per Post
Quote: Advertorial (Marketing en Internetmarketing)
Een Advertorial is een tekstadvertentie die qua opmaak sterk lijkt op een redactioneel geschreven artikel. De term Advertorial is afkomstig van het samen vallen van “advertisement” en “editorial”. Voor een lezer is het niet direct duidelijk dat het om een betaald bericht gaat.Advertorials bevatten typisch veel tekst en weinig plaatjes. Daarnaast is het taalgebruik neutraal in tegenstelling tot advertenties waar vaak wervende taal wordt gebruikt.
Een voordeel van een advertorial is dat de effectiviteit over het algemeen hoger ligt dan bij standaard advertenties. Daar waar standaard advertenties sneller worden genegeerd (zie Banner blindheid) zullen advertorials juist als redactioneel worden omarmd.
De beide systemen zijn gebasseerd op het plaatsen van advertorials tussen de normale artikelen. De blogger krijgt de vraag of hij een neutrale of positieve recensie wil schrijven over een product/artikel en krijgt aan de hand daarvan een vergoeding. De blogger kan dit naar eigen inzicht aannemen of weigeren, is niet verplicht de advertorial aan te nemen.
Niet iedereen komt in aanmerking komen voor zulke advertorials, per campagne worden weblogs zorgvuldig geselecteerd, zodat ze perfect bij de doelgroep van het artikel/product aansluiten.
Blogmij
Blogmij is sinds 2007 actief in Nederland en heeft inmiddels 1.000 aangesloten weblogs. Om hier onderdeel van te worden moet je weblog minimaal 500 unieke bezoekers per maand trekken en minsten 10 blogs per maand plaatsen.
De opbrengsten zullen per advertorial verschillen, je kunt als blogger instellen wat het minimum bedrag is waarvoor Blogmij contact met je op kan nemen. Er wordt uitbetaald als de opbrengsten de drempel van €100,- hebben bereikt.
Quote: Een belangrijk uitgangspunt van Blogmij is dat een geregistreerde blogger een voorstel tot het schrijven van een posting altijd mag weigeren. Dat gebeurt volgens Oude Luttikhuis in één op de vijf gevallen. Hij benadrukt dat een blogger de posting verder eigenstandig schrijft, met dien verstande dat de posting ‘neutraal’ of ‘positief’ van toon moet zijn. Ook belangrijk: er staat altijd bij de tekst dat het om een advertorial gaat.
BlogAds
Op 23 juli 2009 is BlogAds opnieuw gelanceerd door Adfactor. Het systeem bestond al een paar jaar, maar is nooit goed van de grondgekomen. Nu het systeem is doorgelicht, kunnen bloggers zich weer aanmelden voor advertorials.
Echter wat de voorwaarden zijn voor advertorials is niet helemaal duidelijk. Oorspronkelijk vroeg BlogAds om 2500 bezoekers per maand en 25 artikelen per maand, maar in de nieuwe site zijn de voorwaarden niet direct op te vragen.
Het systeem werkt verder hetzelfde als Blogmij. Uitbetalingen worden binnen een maand na het plaatsen van de advertorial. Oude cijfers: De verdeling is 60:40 in het voordeel van de blogger.
Voorbeeld: Advertorial Vodafone
Hier een voorbeeld van een campagne uit 2007, waar een advertorial voor ‘Vast Bellen en Internetten’ op diverse weblogs is verschenen.
- Games.blog.nl (aangegeven met adv, geplaatst in categorie advertorial)
- fileunder (geplaatst in categorie advertorial)
- buxx (aangegeven met -advertorial-)
- Hyped (aangegeven met adv en reclame)
- Badlog (onduidelijk…)
Quote: Waarom op weblogs?
De grootste waarde van weblogs is niet enkel de postings die worden geschreven, maar ook de hechte gemeenschap rondom de weblog. De gemeenschap wordt gevormd door de vaste reageerders en terugkerende bezoekers. In zekere zin zijn blogs te vergelijken met – in papieren termen – vakbladen of algemene publieksbladen.Vanwege het specialistische gemeenschapskarakter kunnen bepaalde blogs een vehikel zijn om nieuwe producten of diensten te introduceren onder kenners. Voor dit laatste worden postings regelmatig ingezet.
Verlies van geloofwaardigheid?
Persoonlijk zet ik vraagtekens bij dit systeem, natuurlijk is het niet misleidend als er duidelijk wordt aangegeven dat het om een advertorial gaat. Helaas blijkt dat dit regelmatig niet zo is.
Ook kunnen bezoekers vraagtekens gaan zetten bij de onafhankelijkheid in andere/normale artikelen. Hoe betrouwbaar ben je als je voor betaling je kritische noot achterwege laat?
Zo jij het doen? En zo ja, voor welk bedrag kunnen ze contact met je opnemen? Of ben je tegen? En waarom?