Categorieën
export Moraalridder & Klokkenluider

Weer alcohol uit de supermarkt!

Jaren geleden schreef ik er al over, alcohol in de supermarkt. Tijd om onder de noemer Politiek; Lijst Freak er weer eens aandacht aan te besteden.

Wat is het probleem van alcohol, het probleem van supermarkten, het probleem van slijterijen?

Slijterijen

Laat ik beginnen bij de slijterijen. Eigenlijk zijn er twee varianten, de echte zelfstandige slijters en de onderdeel van een supermarkt slijter. Bijna bij iedere supermarkt zit tegenwoordig een drankhoek, zo niet dan zit waarschijnlijk een paar panden verderop de huisslijter (Super de Boer = Mitra, Albert Heijn = Gall&Gall, Dirk = DirckIII). Dus het is helemaal niet nodig om de kratten bier in de supermarkt neer te zetten, 10 meter verderop in de drank-hoek kan het ook.

Overigens is het vreemd dat de supermarkten concureren met hun eigen en andere slijterijen. De bierprijzen bij de supermarkten zijn veelal 10% lager. Waarom zou ik nog een slijterij binnenlopen, terwijl daar achter de balie een slijter met kennis over zijn producten staat.

16-jarigen en de supermarkt

Drank tot 15% alcohol mag door supermarkten worden verkocht. Bij de kassa wordt je leeftijd gecontrolleerd, want onder de 16 mag je geen alcohol verkopen. Het bijzondere is dat kassa-medewerkers ook minimaal 16 zijn. Het kan dus zijn dat klasgenoten, vriend(inn)en of anderen gecontrolleerd moeten worden. Werkt dat? Hebben deze cassieres genoeg overredingskracht om nee te verkopen?

Waarom zo moeilijk doen met de verkoop van alcohol, terwijl deze stap zo klein is en niet tot veel extra ongemak leidt bij de consument.
Of zie ik dit verkeerd? Is iedere stap lopen voor de consument er één teveel…

Schoenmaker blijf bij je leest!

Naast alcohol vind ik geneesmiddelen bij supermarkten ook erg discutabel. En computers, fietsen, verzekeringen, auto’s….
Maar aandacht voor de versproducten, aandacht voor biologisch of aandacht voor de klant… nee, dat verkopen supermarkten niet meer.

Maargoed, alcohol in de supermarkt, voor mij hoeft dat niet. En het is wel zo verstandig voor de leeftijdscontrole.

7 reacties op “Weer alcohol uit de supermarkt!”

ja!En ook de salades horen in een gespecialiseerde zaak verkocht te worden!Evenals bananen!Die dan helaas al snel niet meer meteen als zodanig herkend zullen worden…

En de kleine supermarkt? Met overdag 1 a 2 kassa’s open? Moeten die een aparte slijter beginnen? Waar heel de dag iemand moet staan, voor die paar kratten bier die verkocht worden? Het argument van de caissiere die nee moet zeggen gaat ook niet op. Ze kunnen het gewoon onmogelijk maken dat je het koopt, al ben je nog geen16. Dan kan het meisje gewoon tegen de klasgenoten zeggen “Van mij zou je het mogen, maar het KAN gewoon niet (een systeem met pasjes ofzo, er is heus wel wat te bedenken). Altijd maar dat verbieden.

Vaak ben ik het met je eens, maar dit keer is t heel kort door de bocht hoor…

Nog iets:
Toen ik klein was, kon je gewoon overal drank kopen. Als klein jongetje ging je dan een dag voor vaderdag een 6-packje speciaalbier kopen. Is onze generatie (en alle daarvoor) zwaar aan de drank gegaan? Over het algemeen niet. Sinds het gelazer met leeftijdscontroles enzo, is het comazuipen onder de jeugd begonnen. Verbieden maakt dingen spannend, en werkt averechts. Dat weten we toch allemaal?

Je hoeft het ook niet met mij eens te zijn,
dan zou de wereld ook zo saai worden 😉

Ik heb het ook niet over verbieden van een product,
maar over de drempel, de drempel om de slijter binnen te lopen.

Tja, er is altijd wat te zeggen voor de hele kleine supermarkten, daarvoor zijn natuurlijk cijfers nodig die ik niet heb.
Maar ik denk dat het niet onmogelijk is, ik ken eigenlijk geen enkele supermarkt zonder drankhoek.

Inderdaad, ik ken die supermarkten ook niet. En hoe gaan die de gemiste omzet (want geen plaats/budget/werknemers voor een aparte slijterij) goed maken?

En ik vind het persoonlijk wel makkelijk, als ik boodschappen doe, dat ik niet helemaal naar de slijterij hoef voor m’n kratje bier,want de slijterij is duurder (en zullen alleen maar duurder worden, al hoeven ze niet meer te concurreren met de supermarkten), en ver weg.

Gelukkig woon ik dichtbij de groothandels en laat ik ook de boodschappen thuis bezorgen.Oh ja,ik nuttig geen alcohol,vroegâh ook geen biertjes gehaald voor mijn stiefvader,maar wèl bergen caballero’s en zie: nu rook ik ook als een ketter.Mooi dat ik nu weet dat het al snel niet meer meteen als zodanig niet mijn schuld is geworden geweest(?)

Reacties zijn gesloten.