Categorieën
export Geeks, Nerds & Lifehacking

Blogs are dead?

“Slechts 1,1 procent van alle blogs wordt wekelijks bijgewerkt”, zo is te lezen in het jaarverslag van Technorati.
Weblogs zijn een fenomeen van voor de doorbraak van de grote social netwerk sites als Facebook en Hyves. En nu met Twitter is het delen van je mening wel heel laagdrempelig geworden. De klassieke weblog dreigt te verdwijnen.

Maar klopt dit wel?

Dit artikel is onder andere een reactie op “Heb jij bloggen de rug toegekeerd?” van nrc.next.

“Slechts 1,1 procent van alle blogs wordt wekelijks bijgewerkt”, zo is te lezen in het jaarverslag van Technorati.
Weblogs zijn een fenomeen van voor de doorbraak van de grote social netwerk sites als Facebook en Hyves. En nu met Twitter is het delen van je mening wel heel laagdrempelig geworden. De klassieke weblog dreigt te verdwijnen.

Maar klopt dit wel?

Gebrek aan reacties

Waarschijnlijk zijn er veel bloggers die van een zelfstandige blog zijn overgestapt naar de social netwerk. Aan het beheer van de website hoeven ze niks meer te doen, het  is hier makkelijker om je publiek/vrienden de bereiken en zal wellicht tot meer reacties zorgen, omdat het laagdrempeliger is.

Gestolen reacties

Dat de reacties wegblijven kan ook aan een ander aspect van social media liggen: de social bookmarks. Iedere social bookmarksite, in Nederland o.a. msn-reporter, eKudos en Bligg.nl, is een community opzich. Ieder ligt kan tips/bookmarks aandragen én op tips/bookmarks reageren. Die reacties zijn er dus wel, maar verschijnen niet onder je eigen artikel.

[poll id=”2″]

Social media als aanwinst voor de blogger

Juist bij slim gebruik is de social media een aanwinst voor de zelfstandige blogger. Je kunt erg snel je nieuwe blog uitzetten op tig verschillende social media sites. Natuurlijk ze je dat alleen de inleiding neer, met een duidelijke link naar de blog zelf.

Een vergelijking mijn Hyves is 2.274x bekeken sinds 29-09-2006. Deze weblog is 1.414x bekeken sinds 14-06-2009, (mijn eigen IP gefilterd). Bijna een derde van de bezoekers komt via social media binnen.

Long live the Blogger

Bloggen is zeker niet dood, de onderwerpen zoals ‘dit heb ik vandaag gedaan’ en ‘mijn huisdier’ zullen vast nog lang op Hyves blijven.

Maar iedere blogger die niet over zichzelf blogt, maar één of meer ‘publieke’ onderwerpen aanpakt kan beter de blog zelf beheren. Meer functies, meer controle en een publiek dat daadwerkelijk in de tekst geïnteresseerd is.

Of zit ik er ver naast?

6 reacties op “Blogs are dead?”

Het “dit heb ik vandaag gedaan” of “wat ik er van vind in 2 zinnen” bloggen een stilletjes aan het verdwijnen omdat het eigenlijk veel te omslachtig is om daar over te bloggen. In 140 tekens kun je prima to the point komen zonder dat je er een heel artikel over hoeft te schrijven.

Bloggen is (veelal) een zakelijker en serieuzer medium dan sociale media. Schrijver aggregeren voor hun relevant nieuws en delen hun expertise over het onderwerp. Op deze manier heb je een soort persoonlijk gefilterde aggregatie met persoonlijke aanvulling die vele malen interessanter is dan een verzameling RSS feeds.

Bloggen heeft daarom een bestaansrecht en is duidelijk de hype voorbij. Hopelijk hoeven we ons nu niet langer vies te voelen als we zeggen dat we een blog hebben omdat mensen denken dat we praten over onze onzekerheden en die enge mevrouw die we in de bus zagen 😉 .

Mijn site voldoet hier overigens niet aan tot schande van de blogosphere, ik gebruik het meer als notitieboekje van knutselprojectjes. Ik ben dan ook zelf de gene die het meest fanatiek op mijn blog kijk als naslagwerk hoe bepaalde technieken ook alweer in elkaar zaten ( Mijn bezoekersaantallen zijn dan ook een fractie van de getallen die jij noemt ). Maar ik denk dat het medium hier toevallig ook heel geschikt voor is 😉

ag – gre´ ge – ren
( toevoegen, in een vereniging opnemen )

Nah..weer wat geleerd vandaag,maar volgens mij bedoelde hij het niet zo.Kan ook aan mij liggen,ik re-ageer overal op 😉

Aggregatie : Het op één plaats verzamelen van content uit meerdere bronnen.
da’s toch altijd gefilterd dan?toch?
Half een> ik ga mijn bed opzoeken…volgens mij gaat dit nergens meer over en kan ik beter een blog beginnen

Reacties zijn gesloten.