Categorieën
Blog Geeks, Nerds & Lifehacking Moraalridder & Klokkenluider

Buma-Stemra snapt niet wat embedding is

Vandaag publiceerde de Buma-Stemra haar nieuwe tarieven voor 2009. In de blogwereld werd hier geschokt op gereageerd, bij het lezen van de brochure komt naar voren dat het embedden van één tot zes filmpjes €130,- gaat kosten.

Echter spreekt zij zichzelf tegen en snapt de Buma-Stemra niet hoe embedding werkt:

Embedding

Als de techniek achter embedding wordt bekeken, blijkt dat het allemaal een stuk goedkoper is.

De ‘embedded content’ waarover de Buma-Stemra spreekt is dubbel. De techniek achter embedding is op te delen in twee varianten:
– stream
– progressive download

Stream

In het geval van de stream wordt er geen informatie op de computer opgeslagen. De BUMA stelt dat je 40.000 streams mag hebben voor €130,-

Progressive download

In het geval van de progressive download wordt er tijdens het afspelen data opgeslagen in je temporary internetfiles, echter wel redelijk onbruikbaar en de data wordt direct na het afspelen weer verwijderd. De Buma-Stemra stelt dat je 2166 downloads mag aanbieden €130,-

Wat is wat?

Maar wanneer is een embedded stuk dan een stream of download?
Over het algemeen kun je dit zeggen: YouTube en andere flash players gebruiken progressive downloads. Windows Media Player, Quicktime en Winamp gebruiken streams.
Gelukkig is de Buma-Stemra hier duidelijk in. Volgens de Buma-Stemra is iets een download als het permanent wordt vastgelegd op je hardeschrijf. In deze theorie zijn beide gevallen dus streams.

Volgens deze technische verklaring kun je geen 6 maar 40.000 filmjes voor €130,- op je site hebben. (Nog altijd €130,- teveel)

20 reacties op “Buma-Stemra snapt niet wat embedding is”

die Buma-Stemra spoort niet. Goed dat ze wat willen doen voor de makers van muziek … maar via bonussen en riante salarissen en hoge onkosten blijft alles aan de strijkstok hangen.
Die instantie is te vergelijken met KvK … waar ieder werknemer een manager is met 2 managers onder zich. Ieder jaar moeten een ondernemer an KvK contributie betalen waar ze een blaadje voor krijgen dat in de prullebak beland.
De kosten voor KvK staan absoluut niet in verhouding tot wat het een ondernemer kost. Maak een site waar ondernemers alles kunnen bekijken/invoeren en hef al die regionale kantoren op.
Verhuizen naar goedkope arbeid-landen is interessant voor sommige grote bedrijven. Dit is ten gunste van hun aandeelhouders en niet van hun land.
Als een werknemer na een tijdje van werkgever verandert … na het volgen van een opleiding … moet hij deze kosten terugbetalen … dit moeten ze ook invoeren bij bedrijven die willen verhuizen. Veel landen zoals de US zien hierdoor een gigantisch toename van hun werkeloosheid.

Techniek shmechniek zullen ze denken, als ze maar geld kunnen vangen.

Viezerikken zijn het.

euh..het gaat ze alleen om de centen.Internet is een inkomsten-bron als het aan BumaStemra ligt.Opzouten,laat ze maar gaan werken voor het geld.Filmpjes voor eigen gebruik zou ik zeggen 😉

@Kameejl: Wat een onzin. Amerika is zelf op het moment een lage loonland en ze kapen zelfs werk werk uit landen als China.

gewoon niemand meer filmpjes embedden. Krijgen al die mooie artiesten geen gratis reclame meer….zal ze leren

Buma/Stemra klopt bij de verkeerde partij aan, en is daardoor gewoon bezig met afpersing. Immers plaats een blogger een link naar content die geboden wordt door bijvoorbeeld Google in het geval van een Youtube clip. Dat de link multimediaal wordt weergegeven doet niets af aan het feit dat Google beheerder is van de content, en dat Google verantwoordelijk is voor het leveren van de content via streams op het internet.

Buma Stemra dwingt nu feitelijk mensen om rechten te betalen over content waarover ze zelf niet beschikken, en die ook niet aanbieden als stream. Verder zou je als internetgebruiker ervanuit moeten gaan dat Google te goeder trouw bezig is, en dat Google eventuele auteursrechten afdraagt voor de diensten die zij aanbieden, waaronder embedded links naar hun video streams.

Ik snap je Progressive download beredenering niet helemaal.

Het is immers een software configuratie wat bepaald in welke mate content die ik op het web tegen kom wordt opgeslagen als “temp inet files”.

Als je Embedden (in de vorm waar we het over hebben) technisch wilt uitleggen is het simpelweg het inline beschikbaar maken van een externe bron.
Het is dus een soort van preview mode van een achterliggende bron (resource/hyperlink).

Streaming betekend dat een bron bruikbaar is zonder deze in zijn geheel binnen te hoeven hebben. (Het werk met een buffer).
Hoe dat software matig wordt opgelost (opslaan van de buffer) moet er niet toe doen. Het doel van de software is immers niet deze buffer af te vangen voor hergebruik.

In principe ben ik het dus met je eens dat het streaming is en Buma/Stemra een stel digibeten zijn en in een rechtzaak altijd verliezen van een technische persoon.

Ik kan erbij inkomen dat bedrijven moeten betalen voor gebruik van muziek al is het maar als achtergrondmuziek in een lunchroom. Want dan is de muziek onderdeel van de aankleding. Embedden is ook aankleding, maar het speelt niet automatisch af (in general), de bron is niet de web site zelf, in veel gevallen is het promotie van een artiest en het is streaming. Plus mijn muziek collectie bestaat niet uit een hoop URLs waar vanaf ik mijn muziek luister.
.-= @life20´s laatste blog ..BNN ONM Shorts gadget: een widget voor Hyves met unieke video content, een game en een sociaal element =-.

Als Buma Stemra niet van de vooruitgang houdt, zullen ze irrelevantie ook wel niks vinden. Je kunt wel iedereen een rekening sturen en tegen iedereen gaan procederen, maar ik raad ze vooral aan dat te doen. Moet je eens kijken hoe snel de mensen zonder blijken te kunnen. In dat geval wordt er echt geen CD meer verkocht, en sites zoals garageband.com zullen hoogtij vieren. Go Buma!

Even kort samengevat:

Embedding:
Er wordt een player embed.
De player laadt on-demand een stream in.

Voor tarieven moet je dus kijken bij:
On-demand licenties -> streams

Aan iedereen die tot op de huidige dag last heeft van de “geldophalers” van Buma en Sena: zeg je licentie op!
Aangesloten bij MKB of VNO-NCW? Vraag hen in actie te komen.
Onthoud voor eens en voor altijd: privaatrechtelijke organisaties(ik heb ze reeds genoemd, complete lijst in links)hebben geen enkele bevoegheid, een gegeven dat recent door E.Hirsch Ballin werd bevestigd.Laat je dus niet overdonderen door idioten die(steeds vaker
vergezeld van de politie*) beweren dat ze die bevoegdheden(om binnen te vallen, te intimideren, boetes uit te delen,etc)wel hebben. Feit: de politiek heeft het zover laten komen en voorkomen moet worden dat het in nov 2009 voor de Kamer een hamerstuk wordt. De auteursrechtencommissie Gerkens(SP)moet duidelijk maken dat er nooit geen bevoegdheden waren, voorkomen moet worden dat voornoemde idioten straks bij iedere deur aanbellen met stupide vragen.
http://www.hetvrijevolk.com/?pagina=8748
http://www.hetvrijevolk.com/?pagina=8836
* http://tinyurl.com/my6cg2

Nos Journaal van 22:00 uur: de grote baas van de Buma heeft onder druk van de publieke opinie en ook commentaar vanuit de 2e Kamer besloten niet aan geld vragen te beginnen voor filmpjes op internet en embedded muziek op websites en dergelijke.
Verstandige beslissing, waarbij een stevige slag om de arm gehouden moet worden. Deze beweging zal niet stoppen om naar andere wegen te zoeken om geld binnen te halen. Zie mijn reactie hierboven.

Auteurs: Buma betaalt te weinig en te laat
In een brandbrief verwijt een groep van 287 componisten en uitgevers de directie bureaucratie en een gebrek aan transparantie. De brief werd in oktober al gestuurd, maar de kritiek is woensdag uitgelekt via het Financieele Dagblad.

Het lijkt erop dat de Buma bij niemand meer geliefd is.

Reacties zijn gesloten.