Categorieën
export Geeks, Nerds & Lifehacking

Einde ‘YouTube-tax’ in zicht!

Het zat eraan te komen, maar het is nu officieel, YouTube heeft aangekondigd een overeenkomst te hebben gesloten met Buma-Stemra.

Eerder dit jaar werd geschokt gereageerd op de ‘YouTube-tax’ die de Buma-Stemra wilde invoeren.

YouTube-deal

De deal tussen Buma-Stemra en YouTube houdt in dat iedereen onbeperkt filmpjes vanaf YouTube mag embedden op zijn/haar site, in deze deal is geen verschil tussen bedrijfsmatig en particulier, dus werkelijk iedereen kan kostenloos embedden.

YouTube betaalt een vast bedrag aan Buma-Stemra voor het afdragen van royalties, de hoogte en lengte van de overeenkomst is niet bekend.

Andere video-aanbieders?

YouTube is slechts één van de aanbieders van video, deze overeenkomst geldt dus niet voor ViMEO, MySpace, DailyMotion en anderen. Dat betekent ook dat theoretisch Buma-Stemra hier per 1 januari nog actie tegen kan andernemen. Buma maakte vandaag bekend dat ook voor het embedden van filmpjes op andere sites dan YouTube (bv Vimeo) in elk geval in 2010 nog geen licentie nodig is. Buma blijft bij het standpunt dat voor embedden wel degelijk een vergoeding betaald zou moeten worden, maar het lukte de organisatie niet om ‘een juridisch sluitende regeling op te stellen’.

Buma-Stemra geeft wel met een zes andere partijen in onderhandeling te zijn. Hiermee lijkt toch wel duidelijk te worden dat Buma-Stemra niet zal doorzetten met de embed-tax. Er zal binnenkort een lijst ontstaan van videodiensten waarmee Buma-Stemra een overeenkomst heeft. Vooralsnog is die lijst kort, maar zal in de tijd dus langer worden.

Veilig Embedden vanaf:

Slechts uitstel!

Het blijkt dat de bovenstaande deal slechts uitstel is voor zakelijke websites. In 2011 moet er toch een tarief komen voor het embedden van video’s!