2 min read

Poken, de hype die het niet haalde..

how to poken

how to pokenTenminste, zo lijkt het, Poken werd begin dit jaar geïntroduceerd in de digitale wereld. Poken leek de gadget van het jaar te worden, als je de berichten op Twitter (van o.a. gadget-freaks) mocht geloven.

Wat is een Poken?

Een Poken Spark is een kruizing tussen een visitekaartje en een designertoy. Met een Poken kun je een visitekaartje en al je digitale profielen (Hyves, Twitter, Facebook en anderen) uitwisselen met andere Pokenaars, door de Pokens met het handje langs elkaar heen te wrijven. Eenmaal thuisgekomen, plug je de Poken in de USB-poort en kun je de gegevens gebruiken op de diverse profielpagina’s.

Het idee voor Poken is ontstaan omdat het uitwisselen van visitekaartjes via mobiele telefoons slecht of niet werkt, teveel handelingen, geen duidelijke standaard en soms werkt bluetooth gewoon niet.

Do You Poken? Yes I do!

mijn pokenSinds ik afgelopen week via de twitter van Aegonbank een Poken heb gewonnen, Poken ik mee. Maar gezien de rage niet helemaal is doorgebroken, zal het voorlopig door moeten gaan als een sleutelhanger, met een onschrijfbare 1gb-geheugenstick. (update, probeer niet je Poken om te bouwen tot een 1gb-geheugenstick, het blijkt namelijk helemaal geen 1gb te zijn)

My Name is E

Een vergelijkbare service is ‘My Name is E‘. Deze biedt naast een, in vergelijking tot Poken, hele lelijke connector, ook een functie aan voor mobiele telefoons via de RFID chip. De Radio Irequency Identification chip zit tegenwoordig ook ingebouwd in de nieuwere telefoons, My Name is E wil deze chip gebruiken voor de service. Echter ‘My Name is E’ is nu nog volledig in ontwikkeling.

Toekomst?

‘Poken‘ en ‘E’ zullen waarschijnlijk niet de enige blijven in het uitwisselen van profielen en visitekaartjes, wel denk ik dat versies die op mobiele telefoons werken meer kans hebben op succes.