3 min read

Handleiding: domeinkaping

Handleiding: domeinkaping

Waarschijnlijk zijn velen dit wel tegen gekomen; Je wilt een .nl domein registreren, maar het blijkt al bezet. Kijk je echter op de site, dan blijkt deze helemaal leeg. Voor de zekerheid kijk je nog even op archive.org, maar ook daar zie je dat het domein de laatste paar jaar niet in gebruik is geweest.

Je kunt in sommige gevallen dit domein claimen.
Maar hierbij meld ik ook meteen dat de onderstaande manier op het randje van netheid balanceert en feitelijk diefstal is.
Aan de andere kant is een domein bezet houden en niet gebruiken ook niet netjes.

De onderstaande theorie is gebaseerd op deze algemene voorwaarde van het SIDN:

16.1 SIDN kan het abonnement eenzijdig beëindigen met een termijn van 30 dagen door het verzenden van een daartoe strekkende mededeling aan het admin-c e-mailadres van de
houder als de houder ten opzichte van SIDN niet voldoet aan zijn verplichtingen, bijvoorbeeld indien:
c. het e-mailadres van de administratief contactpersoon of de technisch contactpersoon niet meer werkt;

Het onderstaande artikel moet je zien als klokkenluiden, de mogelijkheid tot domeinkaping is schokkend, gelukkig geeft het SIDN in deze reactie aan dat het systeem van verhuizingen in februari 2010 wordt verbeterd en beter beveiligd.

1. Contactgegevens: E-mail

Wil je een domeinnaam overnemen dat zoek je via sidn.nl de contactgegevens op van het administratief en/of technisch contactpersoon. Je stuurt een nette mail met vragen voor overname, zet overigens wel delivery receipt (ontvangstbevestiging) aan.

Kans
Er is nu de kans dat er op of het administratief of beide adressen geen reactie komt, of dat je zelfs een error terug krijgt bij de ontvangstbevestiging. De eigenaar van het domein overtreedt hiermee de algemene voorwaarden van het SIDN.

sidn

2. Melding SIDN

Nu kun je contact opnemen met het SIDN en er melding van maken. Grote kans dat ze melden dat er een verzoek tot gegevens update wordt gedaan bij het desbetreffende administratieve en/of technische contact.

Een maand later kun je wederom kijken naar de contactgegevens van het domein op sidn.nl. Staan er nieuwe gegevens, controleer deze opnieuw volgens stap 1.

Zijn deze gegevens niet gewijzigd, neem dan opnieuw contact op met SIDN. Mijn ervaring is dat ze zullen verwijzen naar de telefoonnummers of postadressen. Bel eens op of stuur een brief en vraag of je het domein kunt overnemen. Vermeld hierbij ook zijdelings dat het e-mailadres op sidn.nl niet werkt.

3. Vijandige overname

Nu heb je alle gegevens verzameld en alle mogelijke pogingen tot een nette overname van een domein doorlopen. De domeineigenaar wil niet meewerken, de hosting wil niet mee werken en SIDN houdt zich niet aan hun eigen algemene voorwaarden om het domein bij gebrekkige contactinformatie uit de lucht te halen.

Je kunt nu beginnen met de vijandige overname, hoe werkt dit?

  1. Vul een formulier tot verhuizing van het betreffende domein in.
  2. Vul ook een registratie-formulier voor het domein is. (soms niet nodig trouwens, vraag bij je hosting)
  3. Stuur dit naar de hosting.
  4. Het SIDN zal na het ontvangen, een informatieve e-mail sturen naar het administratieve contact van het domein.
  5. Indien deze niet binnen 3 dagen bezwaar aantekent bij zijn hosting, dan zal de verhuizing gehonoreerd worden.
  6. Daar je hebt gecontroleerd dat het administratieve contact e-mailadres niet werkt, zal de verhuizing plaatsvinden.

Mag dit?

Tja… het is behoorlijk discutabel, je hebt alle betrokken gewezen op hun gebreken. De vorige eigenaar zal misschien niet eens merken dat zijn domein is overgenomen. Het gekke is natuurlijk dat de vorige eigenaar nu wel naar een ‘geschillen commissie’ kan stappen, iets dat jij als claimer niet kon. Strikt genomen valt het onder diefstal.

Wat overigens een nettere oplossing is het SIDN aanklagen op het feit dat zij door slechte controle van hun eigen beleid, jou en anderen benadeelt en de schaarste op de domeinmarkt hoog houden. Dit zal waarschijnlijk een lang proces worden.

Er zijn weinig regels voor en tegen domeinkapers. Slechts wanneer een domein moedwillig is vastgelegd om over de rug van een ander er geld aan te verdienen (denk aan vastlegging van handelsnaam/-merk), is er de mogelijkheid om dit aan te vechten bij geschillencommissie/rechtbank. Het vastleggen van een domein met een van een ander mag ook niet.

Leegstandswet domeinen?

Ik pleit eigenlijk voor een leegstandswet domeinen. Hoeveel domeinen bezet zijn, maar al het ware leegstaan is niet bekend, maar het zijn er velen. Als een gebouw een jaar leegstaat mag je het kraken, dit is om schaarste op de woningmarkt te ondersteunen. Wat nu als we dit toepassen op domeinen?

Wat vinden jullie van dit gat in het systeem?