Interview met de bedenkers van de tv-serie Black Sails

Dit artikel verscheen eerder op The TV-Files
Elk jaar vind in San Diego, Californië de Comic-Con International plaats. Hét evenement waar al jaren liefhebbers van comics bijeenkomen. De laatste jaren in het genre ook in film en tv enorm gegroeid, de grote filmstudio en tv-zenders presenteren dan ook daar hier nieuwste pareltjes. Vanuit DeNachtvlinders.nl was ik daar aanwezig.
Zomer vorig jaar was tv-zender Starz daar aanwezig met Black Sails, de serie die dit weekend in zowel Amerika als de Benelux pas begint. Samen met zo’n 400 mensen zag ik op een exclusieve voorvertoning de eerste aflevering. Black Sails – inclusief een live opvoering van de intromuziek – viel in de smaak; de zaal ging uit zijn dak en hierop besloot Starz al een tweede seizoen te bestellen!
Het is het jaar 1715, de gouden eeuw van de piraterij in het Caribische gebied. De voormalige Britse kolonie New Providence Island is nu een gebied waar geen wetten meer gelden en de meest beruchte piraten uit de geschiedenis de dienst uitmaken. De meest gevreesde piraat onder hen is Kapitein Flint.
Ik had het geluk om de volgende dag ook met de twee bedenkers van Black Sails te mogen praten: Jonathan E. Steinberg en Robert Levine.
Zijn jullie altijd al fan geweest van piraten?
Jonathan E. Steinberg: “Iedereen is als kind gek op piraten, ik ben opgegroeid met ‘Captain Blood’ en er was ook iets genaamd ‘The Raiders’. En weet je wat raar is – Robert en ik hebben hier veel over gesproken – het lijkt alsof het genre is uitgemolken, maar ik daag je uit om nu 6 piratenfilms te noemen (en kies dan niet 5x Disney’s Pirates of the Caribbean). Dan bedenk je dat er helemaal niet zoveel zijn en daar is een reden voor: Het is niet makkelijk met zulke grote schepen op het water te filmen, zeker niet wanneer men bij de tv-zenders hoge kwaliteit verwacht. Nu zijn we gelukkig op een punt gekomen waarbij we met de hulp van technologie dit wel kunnen weergeven, met de hulp van de juiste mensen kun je nu zo’n verhaal vertellen en wij hebben dat geluk!”
Hebben jullie veel onderzoek gedaan naar de geschiedenis van piraten?
Robert Levine: “Ja, met Black Sails hebben we ons gebaseerd op het verhaal en de karakters van Treasure Island. Vanaf dat punt zijn we gaan verdiepen in de geschiedenis van die plek. En al die informatie hebben we gebruikt als een soort van buffet, de stukjes bij elkaar gepast die samen een goed verhaal vormden. Zo hebben we echte historische figuren zoals Charles Vane, Benjamin Hornigold, Jack Rackham en Anne Bonney in het eerste seizoen zitten. En als we verder gaan, er zit nog zoveel in die geschiedenis.”
Jonathan: “Het is alsof je een zolder opkruipt vol dozen die in jaren door niemand zijn aangeraakt. Toch herken je het wel van verhalen of films van vroeger. Er is een reden waarom iedereen wel die namen kent, piraten zijn gaaf.”
Zijn er cliches rondom piraten waar jullie mee willen afrekenen?
Jonathan: “Allemaal! Toen we begonnen wilden we meteen alle cliches vermijden. Ze kennen allemaal hun oorsprong in Treasure Island, het sprookje dat Robert Louis Stevenson eind 19e voor kinderen schreef. En om aan de gang te gaan met dat materiaal moet je verder kijken, want de wereld die hij beschreef is slechts zijn interpretatie. Wij proberen de werkelijkheid te vertellen die heeft geleid tot het avontuur Treasure Island.”
Robert: “En het succes van de show zou kunnen zijn dat als je de karakters beter leert kennen, je ook met een nieuwe blik tegen Treasure Island zult aankijken, tussen de regels door ziet waar de serie dieper gaat, maar dat het allemaal nog steeds klopt. De verhalen van de piraterij in de Caraïben zijn geweldig, hebben allemaal verband met elkaar en zijn in sommige opzichten ook nogsteeds actuele thema’s. We hadden ook nergens het gevoel dat we moesten kiezen tussen het entertainment, de humor van Treasure Island of het geweld, de politiek, de keiharde werkelijkheid. Omdat we bij tv-zender Starz zitten en we samen werken met Micheal Bay kunnen we alles doen.”
Was het bedenken van de personages lastig?
Jonathan: “Volgens mij vind niemand piraten eikels, elk personage is piraat voor zo zijn eigen redenen. We wilden ook niet ‘de piraat’ uitbeelden, Black Sails draait rond elk van de karakters, waarmee we proberen om niet iedereen als crimineel uit te beelden.”
Robert: “Het moet kloppen met de wereld waarin ze leven, dat gaat ook op voor de hoeren, de smokkelaars en ook de boeren, ook voor hen is er niks zwart/wit. Het verhaal draait om die grens. En de mensen hebben niet voor niets die leven, ze zijn of hebben zich vaak uitgesloten van de wereld waar de vandaan kwamen.”
Jonathan: “Voor ons is The Wire ook zo’n show, hierin zitten geen helden en iedereen roeit met de riemen die ze heeft.”
Robert: “En dat betekent niet dat ze geen ego of eetlust hebben, dat ze niet geweldadig of wanhopig zijn. We spelen met al deze punten om de piratenserie te maken die je wilt zien: zwaargevechten, kannonnen, explosief en boten. We zorgen er alleen voor dat ze menselijk overkomen.”
Jonathan: “It’s The Wire with cannons”
Is er iets dat je heel graag in Black Sails had willen stoppen, maar het toch onmogelijk bleek?
Jonathan: “I hate to say it, but no. We hadden echt genoeg steun om alles te doen en toen we besloten het zo groot te maken als we konden, bleek het allemaal mogelijk. Er was geen druk van bovenaf wegens budget of tijd, we hebben geen beperkingen gevoeld.”
Robert: “We hadden helaas maar 8 uur [uitzendtijd], er is daarom nog wel veel niet vertelt en hopen om de kans om dat nog te doen.”
Jonathan: “Maar al dat wordt nog vertoond als we vervolg seizoenen mogen maken. Al vanaf de eerste pitch was duidelijk dat ze [Micheal Bay en Starz] de show wilden doen en misschien ging het veel geld kosten, maar dat mocht geen beperking zijn. Dat is een behoorlijk privilege voor ons.”
Robert: “We hebben gisteravond de eerste aflevering vertoond en het publiek ging uit hun dak. Dat is voor ons fantastisch, want het is niet eens onze grootste aflevering. Er zijn nog 2 of 3 die dat evenaren of zelfs overtreffen.”
Black Sails is sinds 26 januari elke zondagavond te zien in België (Prime Star HD – 19:25u) en Nederland (HBO 3 – 22:00u).