Categorieën
export Moraalridder & Klokkenluider

Midwinterfeest/kerst

Kerstmis ofwel Christmas, van Christus is een christelijk feest, maar de kerstboom is een heidens fenomeen, Germanen vierden Midwinterfeest.

Tja, ik ga dit jaar geen kerst vieren. En weet je waarom? Kerstmis ofwel Christmas, van Christus is een christelijk feest en ik ben heiden.

Maar dat worden dan saaie dagen zul je denken. Maar nee, gewoon gezellige (als de familie dat toelaat) dagen met een boompje. Want die boom is hartstikke heiden. De germaanse stammen vierder vroeger het midwinterfeest. Dat begon wanneer de dagen weer begonnen te lengen, ofwel langer worden. De huizen werden vroeger versierd met groen blijvende denne(naald)takken, als symbool voor het overwinnen van de dood, later is dit verworden tot een naaldboom met ballen en christelijke engeltjes.

Het midwinterfeest duurt echter langer dan kerst, namelijk 10 dagen. Oud en Nieuw met de welbekende oliebollen zij ook erg heiden. Vroeger werden er broden met vruchten gebakken, deze kenmerkten vruchtbaarheid. De broden werden helaas niet opgegeten, maar uitgestrooid over de akkers als offers voor een goede oogst.

Vreterij hoort er wel bij, kijk tis winter je hebt geen fuck te doen, want het is donker en op het land groeit toch niks, dus werden deze koude donkere dagen aangegrepen op lekker met zijn allen te eten, te drinken en te feesten. Dus prettig midwinterfeest allen.

Zie ook: Google results of Nederlands heidendom

4 reacties op “Midwinterfeest/kerst”

Tja een rood pakkie, in mijn zoektocht kwam ik het volgende tegen over dat rode pakkie:

“De eerste vermelding van St. A. Claus was in 1773, maar pas zo’n anderhalve eeuw geleden kreeg het verhaal van de kerstman zijn huidige vorm in de V.S..

De rode kledij van de kerstman stamt ook uit die tijd, maar werd pas “standaard” toen de Coca Cola Company hem in die kleuren in de cola reclame’s opnam.”

Reacties zijn gesloten.