2 min read

Quest 1: Overstappen van shared hosting naar een VPS

In deze serie artikelen deel ik mijn missie naar het verhuizen van een grote website van shared hosting naar een VPS.
Quest 1: Overstappen van shared hosting naar een VPS
Photo by Andrew Neel / Unsplash

Een beetje over mij

Ik ben geen developer. Overdag ben ik accountmanager bij Copernica, en ‘s avonds ben ik de eigenaar en hoofdredacteur van De Nachtvlinders, een van de populairste Nederlandse websites over het horrorgenre. De WordPress-site bevat bijna 7.000 artikelen en heeft de afgelopen 15 jaar op shared hosting gestaan. Dat is dus de volledige omvang van mijn hostingkennis.

Nu is het doel om de site te migreren naar een unmanaged VPS. Dit is allemaal nieuw voor mij, dus ik zal mijn stappen documenteren, de bronnen die ik heb gebruikt delen en de vragen die ik onderweg tegenkom noteren.

Hier zijn de stappen die ik van plan ben te volgen om dit te bereiken:

  • Een VPS configureren met Docker en een reverse proxy instellen.
  • Een Ghost-blog opzetten.
  • Een WordPress-blog opzetten en een kleine site van shared hosting naar de VPS verhuizen.
  • Een tweede VPS configureren en de horrorwebsite daar naartoe migreren.

Eerst: Waarom zou je overstappen van managed shared hosting naar een unmanaged VPS?

Shared hosting heeft een aantal voordelen: het is goedkoop, de server is vooraf geconfigureerd voor de meest voorkomende toepassingen en je krijgt waarschijnlijk een paar snapshots om je site terug te zetten naar een eerdere versie. Genoeg redenen waarom ik het de afgelopen 20 jaar heb gebruikt.

Maar dat is niet het antwoord op de vraag. Shared hosting is zo opgezet dat zoveel mogelijk websites gehost kunnen worden zonder veel ondersteuning te vereisen en zonder grote beveiligingsrisico’s. Dit betekent dat de server een specifieke softwarestack draait. Daarnaast deel je de prestaties van de server met andere gebruikers. Als een andere website veel verkeer of CPU-gebruik genereert, kan dat ook jouw website beïnvloeden.

Dus overstappen naar een VPS heeft twee voordelen:

  • Je wordt niet beïnvloed door andere gebruikers op de server, omdat de VPS-resources 100% voor jou gereserveerd zijn.
  • Je kunt de server helemaal naar eigen wens instellen en extra software installeren. Deze website draait bijvoorbeeld op Ghost, wat bij de meeste shared hostingproviders niet mogelijk is. Hetzelfde geldt voor zelfgehoste, privacy-vriendelijke alternatieven voor Google Analytics, zoals Plausible, Fathom of Umami.

Het nadeel? Tijd.

Als je geen tijd of interesse hebt om een VPS op te zetten, begin er dan niet aan. Als je website te groot is geworden voor shared hosting, zoek dan iemand die het voor je kan doen. Maar als je nog steeds aan het lezen bent, ben je waarschijnlijk net zo eigenwijs als ik. 😉

Ga je met me mee op deze zoektocht?