3 min read

Streamingnieuws: Reclame bij Videoland en FearUnlimited stopt

Streamingnieuws: Reclame bij Videoland en FearUnlimited stopt

Deze week twee opvallende nieuwtjes rondom Nederlandse streamingdiensten. Een verandering van abonnementen bij Videoland en het stoppen van Fear Unlimited, het geeft aan dat het medium nog vol op in ontwikkeling is.

Streamingabonnement met reclame

Videoland (RTL) past het abonnementsmodel aan. De drie nieuwe abonnementen heten Basis, Plus en Premium. Basis is een stuk voordeliger, maar zal ook reclame bevatten. De twee duurdere abonnementen zijn reclamevrij en bevatten de mogelijkheid om films en series te downloaden om offline kijken, ‘download-to-go’ noemt Videoland het.

Amerikaans voorbeeld

Het is de eerste Nederlandse streamingdienst die met reclame komt in combinatie met een abonnement. Het Amerikaanse Hulu (Disney) gebruikt dit model al jaren, daar voegen ze zelfs nog als extra optie live tv toe en ook bij deze kun je advertenties weer afkopen. Hiervoor betaal je dan wel zo’n 60 dollar.

Deze week lanceerde in Ameria ook Peacock, de streamingdienst van NBCUniversal. Gekke naam? Nee hoor, kijk eens goed naar het logo van het mediabedrijf. Ook Peacock heeft meerdere abonnementen: gratis (13.000 uur aan programma), premium (meer dan 20.000 uur , nieuwe programma’s de volgende dag te zien.) en $9,99 heb je alles zonder reclame.

Bij Insight.tv heb ik ten tijd van de lancering gekeken naar een abonnementsmodels waarbij nieuwe programma’s alleen via een abonnement te zien zouden zijn (tot in 4K) en na een jaar ook gratis beschikbaar zouden zijn met reclame in lagere beeldkwaliteit. Inmiddels is Insight gewisseld van technische partner, ze gebruiken zo te zien nu Vimeo Premium.

Ik ben benieuwd hoe succesvol Videoland gaat zijn met deze nieuwe prijsstelling en of andere streamingdiensten ook gaan experimenteren met reclame.

Streamingdienst voor niche

Nederlands tweede horrorstreamingdienst Fear Unlimited stopt eind deze maand. De reden is simpel: het is ze niet gelukt om voldoende abonnees binnen te halen. Horror blijft een niche en dat twee diensten (Horrify en Fear Unlimited) vechten om dezelfde genreliefhebber is pittig. Zo is ook het aanbod verdeeld. Op de achtergrond speelde ook mee dat een van de investeerders, Just Media Group, is overgenomen en de nieuwe eigenaar de dienst niet belangrijk vond.

Initiatiefnemer Jan Doense baalt en geeft aan dat er is gesproken met de Amerikaanse horrorstreamingdienst Shudder, maar ook deze moet groeiverwachtingen bijstellen, de lancering in Duitsland is minder succesvol dan gehoopt. Shudder eigenaar AMC geeft aan voorlopig geen plannen te hebben om naar Nederland te komen. Er zijn geen gesprekken geweest tussen Fear Unlimited en Horrify.

Is er in dit landschap ruimte voor niche streamingdiensten?

De twee streamingdiensten vochten niet alleen met elkaar om content, ook de grote partijen hebben interesse in horrorfilms en -series. Deze kunnen omdat ze internationaal opereren makkelijk internationale deals sluiten met filmdistributeurs. En daarnaast ook nog eens investeren in eigen producties. Maar het zijn geen videotheken waar je obscure titels of klassiekers kunt vinden. Dit is waar nicheplatformen het verschil kunnen maken. Denk als een videotheek, zorg voor een fijn geordend overzicht met klassiekers, wellicht met hulp van curators. Want de grote jongens spenderen vooral hun overzicht aan nieuwe producties, eigen materiaal of zo snel mogelijk na de bioscooprelease.

(cijfers gebaseerd op aanbod in Verenigde Staten)

Toch eigen content maken? Geef beginnende makers een kans. Horrify heeft hier kleine stapjes in gezet, maar lijkt niet verder te durven. Videoland durft wel en creëert met Videoland Academy een mogelijkheid voor filmmakers om het carrière te kickstarten, het levert uren aan content op en is ook nog eens een ideaal marketing haakje.