Categorieën
Consumentenleed export

Het wettelijk ‘Bel-Me-Niet’-register

In juli zijn er diverse wijzigingen ingegaan voor de telecom,
echter een aantal geplande wijzigingen zijn uitgesteld tot 1 oktober: het wettelijk Bel-me-niet register en de spamverbod voor bedrijven.

Bel-me-niet register

Het wettelijk Bel-me-niet register gaat dus nu 3 maanden later toch in. Via de website bel-me-niet.nl kunnen consumenten zich vanaf 1 oktober inschrijven om niet meer door callcenters gebeld te worden.

Inschrijving voor 1 oktober
Het is al mogelijk om bij het Bel-me-niet register in te schrijven, echter de voorwaarden zijn tot 1 oktober anders. Je inschrijving van vóór 1 oktober blijft in het wettelijk bel-me-niet register staan, maar vervalt na drie jaar. Bij inschrijvingen ná 1 oktober vervalt de inschrijving niet!

Callcenters zijn verplicht om zich aan het register te houden. Registeren kan via bel-me-niet.nl

Uitbreiding spamverbod

In de telecommunicatiewet werd ook de uitbreiding van het spamverbod uitgesteld naar 1 oktober.

De uitbreiding van het spamverbod houdt in dat het nu ook strafbaar is om spam te sturen aan bedrijven. Tot 1 oktober was alleen het versturen van spam aan consumenten strafbaar.

Bedrijven dienen nu een uitdrukkelijke toestemming te hebben van alle zakelijke emailgegevens om hier nieuwsbrieven naar toe te sturen. Veel bedrijven hebben dit reeds opgepakt en een mailing rondgestuurd waarbij om een vernieuwde toestemming wordt gevraagd. Meer hierover is te vinden op deze site.

Internationaal gezien loopt Nederland voorop met de bestrijding van spam. Deze wetgeving is nationaal, oftewel alleen spammers Nederlandtalige spammers zijn strafbaar. Spam kun je melden bij de OPTA via spamklacht.nl

3 reacties op “Het wettelijk ‘Bel-Me-Niet’-register”

En het werkt niet :p nou ja, het zal vast werken, maar de inschrijvingen zijn stil gelegd omdat er te veel verkeer was… Beetje jammer, aangezien het er naar uit ziet dat de telemarketing bedrijven er een schepje bovenop hebben gegooid de afgelopen weken. Wij worden iig platgebeld…

Reacties zijn gesloten.