Categorieën
Consumentenleed export

Telecom veranderingen 1 juli 2009

Einde stilzwijgende verlenging telecom, Goedkoper bellen in het buitenland, 0900-nummers

Begin dit jaar schreef ik voor Vara’s Kassa een artikel over de komende veranderingen. Nu een half jaar later, 1 juli,  zijn er een aantal telecomveranderingen die intreden.

Tijd voor een overzichtje van welke veranderingen zijn doorgevoerd of zijn uitgesteld.

Einde stilzwijgende verlenging telecom

Per 1 juli kunnen contracten voor telefonie, televisie en internet ná de oorspronkelijke contractsduur maandelijks worden opgezegd, geen automatische contractverlengingen meer.
Tot 1 juli mogen telecom contracten nog automatisch verlengd worden tot 2 jaar, vaak zelfs in combinatie met een opzegtermijn van meerdere maanden. Erg vervelend als je net die deadline mist.

Maar als je telecom contract ná 1 juli 2009 verloopt kun je in het vervolg met een opzegtermijn van een maand makkelijker overstappen.

Goedkoper bellen in het buitenland

De Europese Unie heeft afgedwongen dat bellen,  smsen en internetten in het buitenland per 1 juli goedkoper wordt. Geen torenhoge telefoonrekeningen meer bij thuiskomst van een vakantie.

Voor bellen in het buitenland (EU) mag vanaf 1 juli maximaal 43cent per minuut (excl. btw) worden gerekend. Het ontvangen van oproepen in het buitenland zal verlaagd worden naar €0,19 (excl. btw). Ook mag er na niet meer per minuut worden afgerond.

Smsen mag maximaal €0,11 per bericht kosten (excl. btw). Voor internet wordt voor het eerst een maximum tarief ingesteld, maximaal €1,- per gedownloade megabyte (excl. btw).

In juli 2010 en juli 2011 zullen al deze tarieven nogmaals worden verlaagd. Meer informatie hierover is te vinden via de Europese Unie.

0900-nummers

Exploitanten van 090x-nummers zijn sinds 1 juli zich verplicht aan te sluiten bij de geschillencommissie Telecommunicatie. Indien een consument een klacht heeft kan deze commissie de betaling van de vermoedelijk te hoge 0900 kosten opschorten, tot de commissie de zaak heeft onderzocht.

Meer informatie op de site van Economisch Zaken.

Bel-me-niet register

Het wettelijk Bel-me-niet register is uitgesteld tot 1 oktober 2009. Consumenten kunnen zich al wel registreren op bel-me-niet.nl en zullen hierdoor ook minder gebeld worden, echter bedrijven zijn zich nog niet verplicht hieraan te houden.

Per 1 oktober zullen deze gegevens overgaan in het wettelijke Bel-me-niet register, dan zijn callcenters wel verplicht om zich aan het register te houden.

Registeren kan via bel-me-niet.nl

Uitbreiding spam verbod

Het verbod op spam wordt pas 1 oktober uitbreid naar bedrijven. Nu is spam alleen nog verboden naar personen.

Overigens, dit gaat om ongewenste email verzonden vanuit Nederland, opgesteld in het Nederlands en gericht aan Nederlanders. Als ongewenste email niet daarom voldoet kan de OPTA er weinig tegen doen. Hoe waardeloos dat ook klinkt, Nederland loopt voorop met de aanpak van spam.

Spam kun je melden bij de OPTA via spamklacht.nl

2 reacties op “Telecom veranderingen 1 juli 2009”

Bel-me-niet. Wat doen ze met de verkregen telefoonnummer, emailadres, postadres, naamsgegevens?
Gewoon legaal spammen..

Reacties zijn gesloten.