Categorieën
export FANtertainment

Uitzendlicenties Publieke Omroep 2010

Zojuist heeft minister Plasterk de definitieve uitzendmachtigingen van de Publieke Omroepen bekend gemaakt, welke ingaan op 1 september 2010.

De ledenaantallen waren al eerder bekend, met winnaars BNN, Max en Llink, verliezers KRO, EO en VARA en nieuwkomers WNL en POWned.

Omroep Max heeft zich afgelopen 5 jaar als aspirant omroep genoeg bewezen en mag in het bestel blijven als vaste omroep. Daarnaast mogen KRO, EO, AVRO, NCRV, VPRO, VARA en BNN de komende vijf jaar blijven uitzenden.

TROS en Llink

In de tussentijd zijn er nog behoorlijke spanningen ontstaan bij deze twee omroepen. De omroep Link staat ter discussie daar zij financieel wanbeleid hebben gevoerd. Drie instanties (Raad voor Cultuur, het Commissariaat voor de Media en de raad van bestuur van de publieke omroep) hebben Plasterk geadviseerd om de uitzendlicentie van Llink niet te verlengen.

De licentie van Llink wordt niet verlengd. De doelstellingen de de omroep zelf stelde zijn niet gehaald, waarom een grote interactie via internet creeëren, en het financiële beleid is niet gezond gebleken.

Voor de TROS zijn er andere problemen, het Commissariaat voor de Media adviseert Plasterk om de licentie van de TROS in te trekken, omdat deze omroep regelmatig de sponsor-regels en dus de media wet overtreden. Ook na diverse sancties.

De TROS mag ook de komende vijf jaar blijven uitzenden. De door de TROS aangekondigde plannen om een extra jurist aan te stellen om een betere naleving van de mediawet te behalen, zijn voor het Commissariaat voor de Media en de minister genoeg om vertrouwen in de omroep te hebben.

Nieuwe omroepen

Met grootste belangstelling werd gekeken naar de twee nieuwkomers WNL en POWned die 50.000 leden wisten te verzamelen. POWned kreeg  verassende positieve adviezen, waar WNL nog kleine vraagtekens kreeg bij de verbinden tussen de omroep en de Telegraaf.

Beide initiatieven zijn toegelaten als aspirant omroep en krijgen beiden 9 uur radio en 2 uur televisie per week vanaf 1 september 2010. De omroepen moeten zichzelf 5 jaar bewijzen, de minister heeft hier vertrouwen in.

De verdeling van het aantal uren zendtijd van alle omroepen is, behalve voor powned en wnl, nog niet vastgesteld.

1 reactie op “Uitzendlicenties Publieke Omroep 2010”

Reacties zijn gesloten.